JASPER DE RUITER20 Jaar Wildlife-art

In 2000 trok ik de stoute schoenen aan en richtte Tringa Paintings op.  Op een zolderkamertje bracht ik mijn eerste herkenningskaarten / zoekkaarten uit en met succes. Nu 20 jaar later heb ik maar liefst 50 herkenningskaarten uitgebracht van planten, waterdiertjes, tuinvogels, schelpen, zoogdieren, uitwerpselen, wolken, slakken, … Maar in mijn assortiment vind je ook vele andere producten, zoals educatieve posters, dienbladen, onderzetter, wenskaarten en meer.  In bijna alle Bezoekerscentra in ons land is mijn werk wel te vinden.

Schilderij Sloot en plas in een nieuw jasje.

In opdracht van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard heb ik de oude schoolplaat ‘Sloot en plas’ van Koekkoek, in een nieuw jasje mogen steken. Deze tekening geeft een streefbeeld weer van een watergang in de Krimpenerwaard.

Meer dan 3000 illustraties

Meer dan 3000 illustraties

In al die jaren heb ik meer dan 3000 planten en dieren mogen illustreren. Een groot deel van deze illustraties zijn terug te vinden op mijn site. Neem hier een kijkje>>>.

Wildlife-illustrator
Graag stel ik mij aan u voor. Ik ben Jasper de Ruiter (1975) en ben natuurillustrator (Wildlife-illustrator) / vogeltekenaar / natuurtekenaar. Mijn natuurgetrouwe tekeningen van planten en dieren verwerk ik in laagdrempelige educatieve producten. Deze producten breng ik onder de naam Tringa Paintings op de markt. Mijn doel is om met mijn fijn geïllustreerde natuurtekeningen het brede publiek geïnteresseerd te krijgen voor de natuur om ons heen.

Als klein jongetje ben ik door mijn vader geïnspireerd geraakt in de natuur. Zo struinde ik met mijn rugzakje en een verrekijker over de heide, zocht ik naar braakballen in het bos en fietste ik in de wintermaanden langs de Rijn om eenden en ganzen te spotten. Maar daar bleef het niet bij.

Vastleggen op papier
De indrukken van de schoonheid van de natuur probeerde ik na zo’n dag struinen met potlood op papier te zetten. Vooral vogels. De eerste tekeningen waar zeer eenvoudig, maar door oog te hebben voor detail en te streven naar perfectie, heb ik mijn tekenkunst in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld.Geelgors-m-v-

Studie
Na de MAVO ben ik gaan studeren aan ’t Vanck, voormalige MBCS (Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School) en ben hier in 1995 afgestudeerd in de richting Natuur- en Milieutechniek. Tijdens mijn eindscriptie heb ik onderzoek gedaan naar ‘Welke invloeden een rol spelen bij het voorkomen van broedvogels in kleine landschapselementen’. Vervolgens ben ik gaan studeren aan de Internationale Hoge School Larenstein. In 1998 ben ik afgestudeerd in de richting Natuur- en Landschapsinrichting. Mijn eindscriptie, een literatuurstudie naar ‘Libellen van stromende wateren’, heb ik afgerond bij De Vlinderstichting.

Logo Tringa Paintings

Vogelbescherming Nederland
Van 1999 tot en met 2015 heb ik in verschillende functie bij Vogelbescherming Nederland gewerkt. Zo was ik de laatste jaren Tuinvogelspecialist, waarbij coördinator was van de Tuinvogelconsulenten en Vogelvriendelijke schoolpleinen. Hier heb ik veel kennis opgedaan over de relatie kind en natuur.

Tringa Paintings
Na mijn studie heb ik op 17 november 2000 Tringa Paintings opgericht, naast mijn werk bij Vogelbescherming Nederland. Onder de naam Tringa Paintings breng ik mijn eigen illustraties op de markt in de vorm van educatieve laagdrempelige producten als herkenningskaarten, placemats, natuurwijzers, panelen, kalenders en meer. Bestel je bij Tringa Paintings, dan bestel je dus een exclusief product, direct bij de kunstenaar.

Maatwerk
Het bleef niet alleen bij het op de markt brengen van producten. Al snel kwamen de eerste gerichte opdrachten binnen, voor het maken van een tekening op een kerstkaart, het ontwerpen van een informatiepaneel tot het vervaardigen van gebiedspecifieke herkenningskaarten.

Enkele opdrachtgevers
Enkele opdrachtgevers waar ik voor werk of heb gewerkt zijn:
Vogelbescherming Nederland
ANWB
KNNV Uitgeverij
Noordhoff Uitgeverij
Van der Meulen Uitgeverij
Staatsbosbeheer
Natuurmonumenten
De Landschappen
IVN
Gemeentes
En diverse andere natuurorganisaties

De Speurzoekers
Op 1 juli 2014 heb ik het merk De Speurzoekers gelanceerd. Dit merk omvat educatieve producten om kinderen de natuur te laten ontdekken; zoekkaarten, loeppotjes, kompassen, doeboekjes, speurpakketten en verjaardagsfeestjes in de natuur. Waarom dit merk? Mij missie is om kinderen naar buiten te krijgen. Natuur doet zoveel met de ontwikkeling van kinderen, dat ik ze en de ouders, wil stimuleren om naar buiten te gaan.

De Speurzoekers

Alle kinderen naar buiten
De missie om alle kinderen naar buiten te krijgen, heeft geleid tot het boek ‘Alle kinderen naar buiten, het grote natuuractiviteitenboek! Meer weten over het boek, je leest het hier>>>

Fulltime Wildlife Artist
Vanaf oktober 2015 werk ik volledig voor mijzelf als Wildlife-illustrator, maar ook als productontwikkelaar, schrijver van boeken en vormgever. Ook geef ik adviezen en werkshops rond kinderen naar buiten en groene schoolpleinen. Mijn missie is dan ook IEDEREEN NAAR BUITEN!